Κολοκυθόσουπα με πορτοκάλι

Συστατικά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (3 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 1 κρεμμύδι
  • 500 γρ. κολοκύθα ξεφλουδισμένη χωρίς σπόρια (400 γρ. +100 γρ.)
  • 400 γρ. γλυκοπατάτα, ξεφλουδισμένη
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια (200 γρ.)
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 2 κ.γ. κάρδαμο, σε σκόνη (1 κ.γ. + 1 κ.γ.)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 850 γρ. νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 1 τορτίγια, για σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • σχοινόπρασο, για διακόσμηση

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και το σοτάρουμε στην κατσαρόλα για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσει.
  • Κόβουμε τα 400 γρ. κολοκύθας και τη γλυκοπατάτα σε μικρά κομμάτια 2 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το σκόρδο, το τζίντζερ, 1 κ.σ. κάρδαμο, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίχνουμε τα 850 γρ. νερό με το κύβο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  • Σιγοβράζουμε για 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και με ένα ραβδομπλέντερ χτυπάμε τη σούπα να γίνει βελουτέ (να μην έχει κανένα κομμάτι λαχανικών) για 3 λεπτά μέχρι να έχει μία αφράτη και λεία υφή. Αν μας φαίνεται πολύ συμπαγής προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε με την κουτάλα μας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
  • Κόβουμε την τορτίγια σε 8-10 τριγωνάκια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. κάρδαμο και ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε την υπόλοιπη κολοκύθα σε μικρά κυβάκια 1×1 εκ. και τα σοτάρουμε στο τηγάνι για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να καραμελώσουν όλα τα κομμάτια της κολοκύθας. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Σε ένα πιάτο βάζουμε τη σούπα, στο κέντρο διακοσμούμε με τις τορτίγιες και τα καραμελωμένα κομμάτια κολοκύθας.
  • Διακοσμούμε με το σχοινόπρασο, έξτρα ελαιόλαδο (προαιρετικά) και σερβίρουμε.

Πηγή: https://akispetretzikis.com/el/categories/soypes-2/kolokythosoypa-me-portokali